AH van de baan in Ter Borch

VRIES – De speeches van de raadsleden in Tynaarlo konden woensdagavond na vijf minuten al in de prullenbak. Wethouder Hans de Graaf maakte tijdens de ingelaste raadsvergadering direct een einde aan alle onzekerheid: Er komt geen Albert Heijn in Ter Borch.

Het college besloot deze week na intensief overleg dat het centrumplan Eelde niet in de waagschaal gelegd kon worden. “Onze wil om dit centrumplan te laten slagen veegde alle argumenten voor een supermarkt van tafel. We willen dit jaar nog beginnen met de uitvoering van het centrumplan”, vertelde De Graaf.

Afgelopen week legden de ondernemers uit Eelde een bom onder het centrumplan, nadat ze hoorden dat de gemeente een supermarkt in Ter Borch overwoog. De vroege mededeling van het college zorgde voor verrassing in de raadszaal in Vries. “Fantastisch”, zei Oene Hokwerda, klankbordgroeplid in een eerste reactie. “We hebben zes jaar in goed overleg gewerkt aan dit plan. Het is fijn dat we nu door kunnen gaan.”

De Graaf verbond aan de toezegging wel een eis voor de ondernemers. “Het centrumplan moet dit jaar nog uitgevoerd worden.” De raadsleden wilden na de toezegging nog wel antwoorden hebben van wethouder De Graaf. Zo kwam een nieuw onderzoek (juli 2012) naar het winkelgedrag in Tynaarlo aan de orde. Hierin staat dat een supermarkt in Ter Borch geen invloed heeft op de winkels in Eelde en Paterswolde. Dit terwijl onderzoeken uit 2003 en 2010 juist het tegenovergestelde concludeerden. “De uitkomst van het nieuwe rapport heeft ons verrast”, vertelde De Graaf. “We vinden het rapport nog niet voldoende onderbouwd. Het college steunt het onderzoek dan ook nog niet.”

Bron: Dagblad v.h. Noorden – Stad & Haren d.d. 21 juli 2012 én www.dvhn.nl