Twee locaties AZC’s in beeld

GRONINGEN – Groningen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn dicht bij een akkoord over de twee plekken in de stad die kunnen fungeren als asielzoekerscentrum.COA centraal opvang asielzoekers

Wethouder Roeland van der Schaaf verwacht binnen enkele weken definitief bekend te kunnen maken op welke twee plekken de azc’s worden gevestigd. Gemeente en COA zijn dan exact een jaar met elkaar in gesprek geweest. De gemeenteraad nam vorig najaar een motie aan van het CDA. Daarin werd opgeroepen op zoek te gaan naar plekken waar de stad vluchtelingen op kon vangen.

Locaties die volgens de geruchten in beeld zijn geweest zijn onder meer het kantoorgebouw La Belle Alliance aan de Hereweg, een callcenter aan het Damsterdiep en het voormalige Philipspand aan de Europaweg. Van der Schaaf wil op geen enkele locatie ingaan. ,,We hebben twee plekken in beeld. Daarover gaan we de komende weken in gesprek met het COA. Daarna moeten we eerst de buurt informeren. Een semi-permanent kamp op het Suikerunieterrein? Tsja, dat terrein is heel groot, daar kun je veel kanten mee op. Ik ga er wel vanuit dat we in november de zaak rond hebben.”

Niet in het zuiden
Vast staat wel dat er in het zuiden van de stad geen azc komt. Aan de Van Swietenlaan in Corpus den Hoorn is sinds enkele weken een noodopvang voor vluchtelingen geopend. Volgens Van der Schaaf wordt er bij de vluchtelingenopvang zoveel mogelijk gespreid over de stad. In beide azc’s moet plek zijn voor maximaal 1200 mensen.

Bron: Dagblad vh Noorden (2-11-2015)