Experiment bij Kaap Hoorn om geluidsoverlast te voorkomen

Haren – Met speciale geluidsopstellingen wordt de komende tijd geprobeerd de geluidshinder voor omwonenden bij feesten van Kaap Hoorn (gemeente Haren) te verminderen.

De proef wordt uitgevoerd nadat bij vorige feesten veel klachten waren over geluidshinder. Met name lage bastonen stoorden inwoners van de zuidelijke stadswijken en Haren. Kaap Hoorn staat aan de boorden van het Paterswoldsemeer en het geluid over water draagt ver.

Naar aanleiding van de vele klachten hebben de gemeente Haren, Kaap Hoorn, de Omgevingsdienst Groningen en Glamour-events, het bedrijf dat het geluid bij de feesten verzorgt, om ter experimenteren met het geluid om de overlast te beperken. Het geluid wordt in een richting gestuurd. De hinder aan de Badweg moet dan veel minder zijn. Op zaterdag 16 september wordt de eerste keer op deze manier met het geluid geëxperimenteerd.

Kaap Hoorn mag drie maal per jaar een evenement organiseren. Bij die feesten mag een geluid van maximaal 55 dB(A) geproduceerd worden. In mei was er een feest. Toen werd het geluidsmaximum niet overschreden. Toch kwamen er tientallen klachten over met name de lage indringende bastonen. Ook bij eerdere feesten werd hier flink over geklaagd.

Bron: Dagblad van het Noorden