Experiment voor minder geluidoverlast Kaap Hoorn

Groningen – Komende zaterdag 16 september is er weer een feest bij Kaap Hoorn.  Wij hebben van de Omgevings Dienst Groningen een brief ontvangen omdat wij een klacht hebben ingediend over  en daarin verzocht hebben om aanpassing van de geluidnormen voor evenementen georganiseerd bij Kaap Hoorn.

Namens de gemeente Haren meldt de Omgevingsdienst Groningen (ODG) dat diverse acties zijn en nog worden ondernomen om de ervaren geluidhinder terug te dringen. Hieronder een samenvatting van de brief van OGD:

Veel klachten hadden vooral betrekking de lage tonen, de bassen, die op grote afstand te horen waren. Klachten kwamen zelfs vanuit het dorp Haren nabij de Hortus. 

Na overleg met vele betrokkenen (gem. Haren, OGD, Kaap Horn, Glamour Events en enkele  omwonenden met hinder-ervaring ) hebben alle partijen voorgenomen om vrijwillig mee te werken aan een proef, een ‘pilot’ om hinder te beperken. 

De proef bestaat uit

  1. Lage tonen “richten”: Normaal verspreiden de lage tonen zich in alle richtingen. Dit is voor een deel met een speciale techniek op te lossen. Op deze manier verwachten we dat de hinder in de richting van de Oude Badweg aanzienlijk zal verminderen. 
  2. Hanteren dB© norm: Naast controle op de dB(A) norm óók op de dB(C) norm gecontroleerd worden. Deze dB© controle waarde is specifiek berekend voor Kaap Hoorn. OGD verwacht dat de hinder in de richting van de woningen rondom de Hoornse meer zal verminderen. 

De OGD merkt op dat het in beide gevallen gaat om een proef op vrijwillige basis. De ervaringen zullen meegenomen worden in de herziening van het geluidbeleid waarmee de gemeente Haren momenteel bezig is. OGD benadrukt dat het geluid zal ook met deze maatregelen nog steeds waarneembaar zijn.

Meer Buren is afwachtend en hoopt natuurlijk dat de pilot succesvol is en dat alle omwonenden op 16 september minder en het liefst geen geluidshinder zullen ervaren.

Uw ervaring helpt

Om te kunnen bepalen of we met deze maatregelen op de goede weg zijn kunnen we uw hulp goed gebruiken. Naast de metingen die de Omgevingsdienst zal uitvoeren, zouden wij graag uw ervaring over het evenement op 16 september a.s. horen.

Heeft u de indruk dat het geluid minder hinderlijk is? Ervaart u het evenement als prettiger dan anders? Of bent u van mening dat er juist veel meer geluid was dan anders?

  • OGD: Als u mee wilt doen dan kunt u uw bevindingen per e-mail sturen aan gemeente@haren.nl met als onderwerp “Pilot Kaap Hoorn”. Alle mensen die reageren zullen in elk geval op de hoogte gehouden worden over de uitkomst van deze pilot.
  • Meer Buren: Het bestuur van Meer Buren is uiteraard heel benieuwd naar hoe u een en ander ervaart, en stelt het op prijs als u ons op de hoogte stelt van uw bevindingen en van uw eventuele reacties. U kunt uw ervaringen sturen per e-mail naar info@meerburen.nl