Update plannen Hampshire Hotel

Groningen – De werkgroep NO Hoek Groen! houdt ook ons op de hoogte van de ontwikkelingen rond het Hampshire Hotel. Masterplan HampshirehotelHier volgt een update van Carla Prop namens de werkgroep:

In onze laatste berichten hebben we verslag gedaan van de  bezwaren die bij de gemeente waren ingediend tegen het voorontwerp bestemmingsplan Noordoosthoek Hoornse Meer, alsook over de reactie van de Groninger Ombudsman. Het is tijd om u op de hoogte te brengen van de verdere ontwikkelingen.

De plannen van het Hampshire Hotel zouden grotendeels uitgevoerd worden op terrein van het Meerschap. In een vergadering van het Meerschapsbestuur hebben leden van onze werkgroep opnieuw onze bezwaren toegelicht. Dat had tot onze spijt geen merkbare invloed op de houding van de bestuursleden. Het werd duidelijk dat die vooral oog hebben voor economische ontwikkelingen. Bovendien werd de verantwoordelijkheid gelegd bij de gemeenteraad van Groningen. De gemeente Groningen zal alle bezwaren moeten verwerken in het volgende voorstel voor het bestemmingsplan. Wij hebben geen informatie hoe ver de gemeente daarmee is gevorderd, maar we zijn benieuwd naar hun reactie op onze bezwaren.

Om onze ideeën kracht bij te zetten hebben leden van de werkgroep achtereenvolgens gesproken met de heer Postma (eigenaar Hampshire Hotel), de heer Van der Schaaf (wethouder gemeente Groningen) en uiteindelijk met de heer Legters (projectleider Hampshire) en de heer Corzaan (Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Uitvoering). Onze grootste bezwaren zijn de plaatsing van een restaurant-paviljoen in het vergrote meer en de boulevard op de smalle strook die over blijft tussen hotel en meer. Wij willen een goede ecologische zone, waaraan ook hotelgasten plezier kunnen hebben. Door de gemeente werd toegegeven dat de boulevard in de voorstellen wat stenig overkomt. Wij vinden belangrijk dat de rustige noordoosthoek van het meer niet wordt verstoord door commerciële activiteiten.

Twee keer heeft de werkgroep een alternatief plan voorgesteld. Het eerste alternatief werd aanvankelijk door het hotel resoluut verworpen, omdat het meer niet tot bij het hotel werd vergroot en het restaurantpaviljoen niet in het water was gepland. Toch leidde dit voorstel tot verder overleg met de stadsecoloog Klaas van Nierop. Met zijn informatie is het tweede alternatief opgesteld, waarin een ecologische groenzone tussen hotel en meer is ontwikkeld. Dit alternatief heeft onze werkgroep Noordoost-Groen! op 8 mei aan het hotel en de gemeente aangeboden (zie bijlage). In deze opzet is zo goed mogelijk rekening gehouden met de belangen van het hotel en de wensen van de buurt. Inmiddels zijn we uitgenodigd om na Pinksteren naar aanleiding van dit alternatief verder te overleggen.

Wij hopen dat de projectgroep van de gemeente openstaat voor aanpassing van hun oorspronkelijke ideeën over het bestemmingsplan. Dat kan voorkomen dat wij later via de gemeenteraad moeten aandringen op verwerping van het bestemmingsplan of juridische procedures moeten starten.

Liever direct geïnformeerd? U kunt rechtstreeks bericht van de werkgroep NO Hoek Groen! ontvangen, wanneer u dat meldt via no-groen@ziggo.nl.